Национален празник 570x350Скъпи приятели на Институт Конфуций – София, днес заедно с вас и с помощта на съвременните технологии ще отбележим три  празника, свързани с Китай и китайската култура.
В края на месец септември празнуваме Световния ден на Институтите Конфуций, които вече наброяват над 550 в глобален мащаб. По повод рождения ден на великия мислител Конфуций,  хората от десетки държави, работещи за популяризирането на китайския език и култура, всички приятели и почитатели на уникалността  на този древен народ, заедно почитат неговите традиции.
По същото време на годината се отбелязва и празникът Средата на есента. Той е един от най-важните в китайския календар и олицетворява единството на семейството. Както е пълна луната на този ден, така древните китайци са жадували за единство в семейството, за събиране около масата на всички близки и споделяне на вкусната храна.
Тази година постави пред изпитание всички хора по света. Предизвикателството  Ковид-19 ни накара да сме заедно, но по различен начин,  да споделяме, но и да бъдем отговорни и да бъдем единни в грижата за другия, и в стремежа да се справим с трудностите.
На 1 октомври, Китай чества своя национален празник. Нека заедно поздравим китайския народ, да преодолеем ограниченията на пространството и отбележим 71-ата годишнина от основаването на Китайската народна република.
Нашите китайски и български преподаватели са подготвили интересни занимания, ще покажат в кратки видеа различни дейности от богатата китайска култура: https://www.youtube.com/channel/UCQsVOI4ajaxa4-0ZFboKMvA/videos