Класна стая "Конфуций" в 138 СУЗИЕ „Проф. Васил Златарски” организира празник на китайската култура посветен на изкуството „дзиенджъ“

На 4 октомври, преподавателката по китайски език към Институт Конфуций – София Ли Мънся, проведе с изучаващите китайски език осмокласници занимания посветени на традиционното китайско изкуство за изрязване на фигурки от хартия „дзиенджъ“.  Осмокласниците, за които това бе първа среща с китайската култура, активно се включиха в практическите дейности, изпълнени с нетърпение и интерес.

Заниманията по изрязване на хартия протекоха в две части. Най-напред преподавателката представи това традиционно китайско изкуство, като наблегна на неговото значение, историческо развитие, разновидности, пособията и художествена стойност.

Във втората част под ръководството на преподавателката Ли, учениците стъпка по стъпка се учеха да изрязват шаблони, да подготвят червената хартия, свързването на отделните части, а след това и самото изрязване на различни фигури. Учениците бяха много впечатлени от различните инструменти за изрязване - ножове, пинцети и перфоратори и се опитваха да ги използват правилно.

Темата на тази културна работилница беше традиционният китайски зодиак. Учениците се упражняваха да изрязват или собствените си зодиакални знаци или любимите си зодиакални животни. Вниквайки в същността на това изкуство, те се опитваха да изразят своите надежди, пожелания и чувства. В края на работилницата учениците показваха гордо своите творби, удовлетворени от постигнатото. 

tu er xue sheng chang shi da kong qi

tu san xue sheng zhan shi jian zhi cheng guo

tu yi xue sheng men zhuan xin jian zhi