"Какво удоволствие е да посрещнеш приятел дошъл отдалече"?

На 4 юли китайският директор на Институт Конфуций – София (ИКС) проф. Лиу Сиумин, и част от екипа топло посрещнаха гостенката от Венеция - Виена Камарота.  72-годишната пътешественичка  следва пътя на Марко Поло на изток, по „Древния път на коприната".

Проф. Лиу запозна г-жа Камарота с историята и постиженията на ИКС за 15-те години от неговото съществуване и й показа прекрасните условия за обучение в сградата на Института. Той похвали сплотеността на преподавателите и служителите в съвместната им борба с епидемията, като отбеляза основните задачи и цели и спомена някои трудности и предизвикателства, пред които е изправен ИКС. Той подчерта ролята на ИКС в популяризирането на китайския език и култура, за насърчаване на приятелството между Китай и България и за засилване на взаимното доверие и разбирателството между двата народа. Проф. Лиу оцени високо приноса на г-жа Камарота като посланик на културния обмен между Китай и Запада, за популяризиране на китайската култура и международния имидж на Китай. Той й благодари за високата оценка на дейността на ИКС и изрази надежда, че тя ще продължи да следи развитието на Институт Конфуций и да популяризира китайската култура.

След срещата г-жа Камарота сподели със своите приятели в Уичат снимки и заяви: „Посетих ИКС този следобед и бях топло посрещната от директора проф. Лиу Сиумин и служители. Тук за пореден път отдадох почит на Конфуций, на когото се възхищавам. Топлият прием ме накара да изпитам чувството все едно се завръщам у дома. Това внимание засилва желанието ми да овладея китайския език възможно най-бързо.“

Весела и общителна, г-жа Камарота е защитник на природата, обича историята и се интересува от китайската култура. Тя е запалена по пешеходния туризъм, обича живота и се застъпва за мир. Носейки в ръцете си „Пътешествията на Марко Поло“, тя тръгва от Венеция, на 26 април 2022 г., с намерението да прекоси 15 държави - Словения, Хърватия, Сърбия, България, Турция, Русия и др. По нейни изчисления, това пътешествие от 22 000 километра с продължителност 1460 дни трябва да приключи в Пекин на 4 юли 2025 г.

Пожелаваме на г-жа Камарота безопасно и щастливо пътуване!tu er liu xiu ming yuan zhang xiang wei naoka ma luo ta nu shi jie shao kong yuan

tu liu wei naoka ma luo ta nu shi de gu si chou zhi lu lu xian

tu san liu xiu ming yuan zhang xiang wei naoka ma luo ta nu shi jie shi lun yu yu lu

tu si wei naoka ma luo ta nu shi zai can guan kong yuan tu shu guan

tu wu wei naoka ma luo ta nu shi zai suo fei ya kong zi xue yuan men qian liu ying

tu yi zhong fang yuan zhang liu xiu ming jiao shou huan ying wei naoka ma luo ta nu shi de dao lai