Институт Конфуций - София взе участие в церемонията по закриването на  Тематичен месец на Китай в столичното училище ЕСПА

   На 11 март, китайският директор на Институт Конфуций – София - проф. Лиу Сиумин и преподавателката Ли Юендзюн присъстваха на церемония по закриване на месеца на Китай под надслов  „ Китай отблизо“ в училище ЕСПА в София.

   Училище ЕСПА е с тридесетгодишна история в преподаването на чужди езици. Разположено в подножието на красивата Витоша планина, то има уникална концепция за училищно образование и привлича голям брой ученици всяка година. Инициативата „Китай от близо“ е запазена марка на училището и едно от най-популярните езикови и културни събития. В рамките на Китайския тематичен месец, учениците не само обогатяват и задълбочават своите знания, но също така разширяват своя  кръгозор в стремежа си към изучаване на езика.
Придружени от преподавателката Савина Кръстарска и няколко ученици, гостите от Китай разгледаха изложбата „Китайски вкус“, с картини направени от самите ученици. Учебната сграда беше празнично украсена с предмети на китайската култура, показващи любовта и интереса на децата към китайския език и култура. Г-жа Кръстарска заедно с учениците представиха на гостите мисията на училището, неговите особености и произведенията на децата посветени на тематичния месец. 
Самата  церемония започна в  11 часа. От името на Институт Конфуций – София, проф. Лиу поздрави всички присъстващи с успешното провеждане на събитието. Той изтъкна предимствата на изучаването на китайски език в Института, като насърчи учениците активно да се включат в изучаването на езика. Повече от 20 ученици взеха участие в изложбата със свои състезателни творби. Те показаха различни картини и снимки, изнесоха речи и споделиха видеоклипове, пренасяйки публиката между древен и съвремененен Китай. Те накараха присъстващите да се потопят в традиционната китайска култура, да се запознаят с наука и технологии, обичаи, история, философия, медицина, йероглифи, ежедневие и др.
На церемонията по награждаването,  проф. Лиу и г-жа Ли връчиха награди и грамоти на отличилите се ученици.
След събитието те проведоха приятелски разговор с директора на училището - г-жа Елена Немцова. Двете страни изразиха  увереност в доброто бъдещо  сътрудничество с Институт Конфуций – София в областта на преподаването на китайски език.
Pic 1 Табла направени от ученици, представящи информация за Китай
 Pic 2
 Приветствено слово на проф. Лиу Сиумин
 
Pic3
Професор Лиу връчва награди на отличилите се ученици