В Институт Конфуций – София беше представена книгата "Езикът на тайдзицюен"

На 30 май, в Многофункционалната зала на Институт Конфуций – София (ИКС) беше представена книгата на д-р Христина Теодосиева  „Езикът на тайдзицюен”. На събитието присъстваха Любен Козарев, директор на издателство „Изток-Запад“, редакторът на книгата К. Теодосиев, доц. д-р Антония Цанкова от ЦИЕК към Софийския университет “Св. Климент Охридски”, директорите на ИКС г-жа Аксиния Колева и проф. Лиу Сиумин и над 50 души публика.

В словото си г-жа Колева приветства всички присъстващи и накратко изложи концепцията на тайдзицюен, като подчерта, че в сложния свят, в който живеем, тази практика може да помогне на хиляди хора по света да се справят със стреса и да поддържат добро здраве. В изказването си г-н Козарев подчерта, че книгата „Езикът на тайдзицюен” е първата подобна книга на български автор. Доц. Цанкова представи основното съдържание на книгата, като отбеляза, че изследването на автора е много задълбочено и с практически ползи. Д-р Теодосиев представи развитието на тайдзицюен в България за повече от 30 години. Публикуването на тази книга не само обяснява основните понятия на български език за начинаещите, но и предоставя специализирани знания и насоки за професионално практикуване. Книгата предоставя и справка за литературните източници и изследвания по тайдзицюен.

Христина Теодосиева има докторска степен по теория на литературата от Софийския университет, а през 2019 г. успешно завършва Магистърската програма „Междукултурна комуникация и превод с китайски и български език“ – съвместен проект на Софийския университет и Пекинския университет за чужди езици. Тя изучава тайдзицюен от дълги години - както в Китай, така и България. Д-р Теодосиева сподели, че изучаването на китайски език Ѝ е помогнало да разбере по-добре същността и тайните на тайдзицюен.

    图三 签售会现场

图一 发布会现场

IMG 3694