Ученици от Институт Конфуций - София взеха участие в Летния лагер "Ти и аз в Пекин"

  Със съдействието на Пекинския университет за чужди езици (ПУЧЕ) и Институт Конфуций – София (ИКС), от 15.07.2024 до 26.07.2024 г. български ученици взеха участие в летния лагер „Ти и аз в Пекин“. В Летния лагер в Пекин взеха участие представители на шест страни – Австрия, България, Испания, Малайзия, Белгия и Унгария.

Българската група бе най-многобройната - 35 ученици. Сред тях имаше ученици изучаващи китайски език към Институт Конфуций – София, както и представители на Класни стаи „Конфуций“ в 138. СУЗИЕ „Проф. Васил Златарски”, 18 СОУ “Уилям Гладстон“, СУ "Максим Горки“, Стара Загора и АЕГ „Гео Милев“, гр. Бургас. Ръководители на българската група бяха Лъчезара Пръвчева - преподавател по китайски език в 138. СУЗИЕ „Проф. Васил Златарски” и Биляна Исаева - административен секретар в Институт Конфуций – София.

Всички участници бяха топло посрещнати от домакините и настанени в кампуса на Севернокитайския технологичен университет(北方工业大学). Вкусната и разнообразна храна, сервирана в столовата на кампуса, за пореден път доказа кулинарното майсторство на Китай.

Лагерът започна с церемония по откриването, на която реч произнесоха част от основните организатори. Присъстваха и посланиците на всяка една от шестте страни, за да връчат лагерното знаме на представителя на своята държава.

Учениците следваха предварително подготвена програма, която включваше часове по китайски език, посещение на забележителности, културни лекции и културни мероприятия. Всички тези дейности дадоха възможност на българските ученици да се докоснат до чуждестранни култури и обичаи и да се запознаят с нови приятели.

Българските народни танци за пореден път показаха силата си да сплотяват - в тях участваха както наши, така и много ученици и ръководители от другите страни.

Друга много важна част от програмата на Летния лагер бяха посещенията на много културни забележителности – Великата китайска стена, Площад Тиенанмън, Забранения Град, Летния дворец, Храма на Небето, парка Бей Хай, езерото Хоу Хай. Успяхме да посетим зоопарка и дори да хапнем хотпот. Лекциите по китайска медицина, бойни изкуства, чаена церемония, калиграфия и живопис, Пекинска опера и много други задълбочиха познанията на българските младежи за китайската култура. В часовете по китайски език те изучаваха старателно езика и получиха сертификат за завършен курс.

Официалното церемония по закриването на Летния лагер „Ти и аз в Пекин“ се състоя на 26.07.2024. в залата на библиотеката на Севернокитайския технологичен университет. Беше ни оказана честта нашата ученичка - Юлия Авджиева, да изнесе слово от името на всички лагерници. След речта си Юлия връчи официален подарък на проф. Дзин Лимин - директор на офиса на Институт Конфуций към ПУЧЕ. Българската страна поднесе плакет на глаголицата като символ на мощта на словото и вечното приятелство между народите.

На 27.07. се разделихме с Китай и потеглихме обратно към София, където след 16 часа децата се срещнаха отново с развълнуваните си родители.

 

Институт Конфуций – София

Текст и снимки: Биляна Исаева, Лъчезара Пръвчева

Редактори:  Чън Ин, Аксиния Колева

 

IMG 2 Zhao GangСнимка 1 Джао Ган - Заместник - ректор на Пекинския университет за чуждестранни изследвания приветства учениците и учителите на церемонията по откриване на лагера "Ти и аз в Пекин" 2024

IMG 5 1Снимка 2 Български ученици на посещение в сградата на Пекинския университет за чуждестранни изследвания

IMG 22 Снимка 3 Обща снимка на всички гости и учасници след официалното откриване на лагера " Ти и аз в Пекин" 2024

IMG 20Снимка 4 Българският щанд, на който учениците разказват за България в общото за всички лагерници събите "Културен щанд" 

IMG 6 1Снимка 5 Урок по живопис и калиграфия 

IMG 10 1Снимка 6 Представление на Пекинска опера, в която и учениците взеха участие 

IMG 7 1Снимка 7 Разходка по една от търговските улици на Пекин 

IMG 18 Снимка 8 Участие на българската група в събитието " Танцуващ Китай" с право хоро, в което се включиха повечето ученици от другите страни - участнички в лагера

IMG 17 Снимка 9 Групова снимка на българската група при посещението на Храма на небето.

IMG 13 1Снимка 10 Юлия Авджиева връчва официален подарък на проф. Дзин Лимин - директор на офиса на Институт Конфуций към ПУЧЕ