Серия открити лекции на китайски гост-лектори


Chinese-Economy„Аз и ти говорим за Китай“
серия открити лекции на гост-лектори от Пекински университет за чужди езици и Нанкински университет за китайска медицина

Място на провеждане: Институт Конфуций в София
гр. София, бул. „Александър Стамболийски“ 82 (вход от ул. „Опълченска“)

Всички лекции ще бъдат на английски език!

 

„Новата нормалност“ на китайската икономика – предизвикателства и възможности
лектор: г-н Шън И

Дата: 2 ноември 2015 г., 17:00 часа

 

沈毅生活照Доц. Шън И е завършил магистърска степен по англицистика към британския университет „Уоруик“. Има множество публикации и изследвания в областта на китайската и британската икономика, международната политическа икономика и др.

Неговата лекция„Новата нормалност“ на китайската икономика – предизвикателства и възможности“ ще ни даде отговори на актуални въпроси като кои са причините за бурното икономическо развитие на Китай през последните 37 години, каква е дефиницията на термините „нова нормалност“ и „стара нормалност“, кои са причините Китай да навлезе в състояния на „нова нормалност“, с какви проблеми се сблъсква понастоящем китайската икономика, какви стъпки предприема китайското правителство, за да се приспособи към „новата нормалност“ и много други.

 

 

 

 


„Икономически престъпления и икономическо наказателно право на Китайската народна република“
лектор: г-жа Уан Уънхуа
Дата: 2 ноември 2015 г., 18:30 часа

Wang WenhuaПроф. Уан Уънхуа е заместник декан на правния факултет в Пекинския университет за чужди езици. Заемала е длъжността съдия в Народния съд на префектура Бао‘ин в провинция Дзянсу. През 2006 г. прави следдокторска специализация по право в Китайския народен университет, а докторската си степен по право получава през 1999 г. в Монреалския университет, Канада.

По време на лекцията „Икономически престъпления и икономическо наказателно право на Китайската народна република“ проф. Уан Уънхуа ще разгледа понятието „икономическо престъпление“, особеностите на икономическите престъпления в Китайската народна република през последните години, съществуващите проблеми в борбата срещу икономическите престъпления и много други актуални въпроси.

 

 

 


„Традиционна китайска медицина – начини за опазване на здравето“

лектор: г-н Уан Синдзюн
Дата: 3 ноември 2015 г., 18:00 часа

DSC_1666 Доц. Уан Синдзюн е преподавател по акупунктура и експериментална акупунктура в Нандзинския университет за китайска медицина. Завършил е бакалавърската си степен в Шандунския университет за китайска медицина и акупунктура, а магистърската и докторската си степен по акупунктура в Нандзинския университет по китайска медицина. В периода 2013-2015 г. специализира гастроентерология и хепатология в медицинския факултет на университета „Джон Хопкинс“.
По време на лекцията си „Традиционна китайска медицина – начини за опазване на здравето“ доц. Уан Синдзюн ще обърне внимание на ключовите за поддържане на здравето фактори и добри навици, сред коитооптимистична нагласа и балансирано душевно състояние, редовни физическиупражнения и правилна храна. Ще разберем как най-ефективно да се борим с болестите на съвремието, сред които психосоматични заболявания, сърдечносъдови заболявания, онкологични заболявания. Доц. Уан Синдзюн ще очертае границите на петте региона на дълголетието в Китай и ще разкаже как хората там постигат доброто си здраве. Ще говорим за влиянието на технологичната революция върху живота и здравето на съвременния човек и за това как да запазим хармонията с природата дори в градска среда.