Семинар по културни взаимоотношения

На 11-ти декември 2019 г. в Институт „Конфуций“ – София се проведе Семинар по културни взаимоотношения в чест на 70-годишнината от установяване на дипломатически отношения между Китайската народна република и Република България.

На събитието присъстваха г-н Йен Дзиенцюн, политически съветник при посолството на КНР в България, проф. дфн Анастас Герджиков, ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски“,  г-жа Джан Съин, заместник главен редактор на Издателство за чуждоезиково обучение и изследвания, г-н Любен Козарев, управител на издателство „Изток-Запад“, г-жа Юлиана Томова, управител на издателство „Български бестселър“ , проф. Чън Ин, ръководител на Катедра по българистика при Пекинския университет за чужди езици (ПУЧЕ) и др. видни гости.

По време на семинара бяха подписани договори за българо-китайско сътрудничество в областта на книгоиздаването, също така бяха представени и преведените до момента китайски заглавия, които вече могат да се открият на българския пазар. Почетните лектори на събитието проф. Нако Стефанов от Софийския университет и проф. Чън Ин от ПУЧЕ изнесоха лекции съответно по темите „Културни взаимоотношения между България и Китай (от началото на
реформите в края на 1978 г. до сега)“ и „Китайската литература в България и обратно – преводи и издаване“.