Открити лекции „Развитието на съвременен Китай“

„Ден на Китай“ е ежегодно и неформално академично събитие, което е инициирано през 2012 г. от университета Ренмин и Съчуанския университет. Оттогава насетне то се провежда около китайския национален празник на 1 октомври предимно в университетите на държавите-членки на ЕС и е отворено за местната общественост. Понастоящем серията от открити лекции се организира и провежда от центровете за европейски изследвания на Китайския университет Ренмин, Университета Съчуан, Университета Фудан, а също така и Международния университет в Шанхай.


Обикновено събитието е с продължителност от два до три дни.
В тематичната рамка на „Съвременен Китай и неговото развитие“ всяка година се организират серия от академични семинари и дейности със специална особеност в международно известните и влиятелни европейски университети.

Серията лекции също е посветена на подобряването на междукултурните комуникации между Китай и Европа. С представянето на напредъка, постиженията и развитието на Китай в процеса на модернизация, събитието има за цел да утвърди положителен имидж на страната сред европейците. Мероприятието е важна платформа за насърчаване на взаимната комуникация и разбирателство между двата континента и потенциалът му не бива да бъде подценен, като се има предвид, че то може да окаже значително влияние върху бъдещото международно сътрудничество.

От 2012 г. „Ден на Китай“ се провежда в над 20 европейски града, включително Брюксел, Гент, Льовен, Брюге, Лайден, Хага, Барселона, Мадрид, Гранада, Стокхолм, Будапеща, Женева, Париж, Флоренция, Рим, Амстердам, Бон, Болоня, Рейкявик, Хелзинки, Варшава, Прага и др.

Лектори:

1. 杨慧林 ЯН Хуейлин

杨慧林,文学硕士、哲学博士,中国人民大学教授,曾任中国人民大学副校长(2008-2014)、中国比较文学学会会长(2010-2014)等,现任中国人民大学学术委员会副主任、中国宗教学会副会长、国务院学位委员会学科评议组成员。主要从事宗教学和比较文学研究,著有《基督教的底色与文化延伸》(2001)、《神学诠释学》(2002)、《西方文论概要》(2003)、《西方文论概览》(2013)、《在文学与神学的边界》(2012)、《意义》(2013)等。在美国出版英文论文集Christianity in China: the Work of Yang Huilin(2004),China, Christianity and Questions of Culture(2014),后者在美国获得《今日基督教》评选的2015年优秀著作奖。

Ян Хуйлин придобива магистърска степен по литература и докторска степен по философия от Китайския университет Ренмин (RUC). Преди това е бил зам.-ректор на Китайския университет Ренмин (2008-2014) и председател на Китайската асоциация за сравнителна литература (2011-2014). Понастоящем той е заместник-председател на университетския академичен комитет, вицепрезидент на Китайското религиозно общество, както и член на Комисията за академична степен на Съвета на Сате. Като учен по религиознание и сравнителна литература неговите публикации на китайски език включват Християнски произход и културното му разширение (2001), Богословска херменевтика (2002), Кратка история на западната литературна критика (2003), Ръководството за западната литературна критика (2013) , На границата на литературата и теологията (2012), Търсене на смисъла (2013) и др. Колекциите от неговите доклади на английски език включват християнството в Китай: Творбите на Ян Хуйлин (ME Sharpe Ltd. 2004) и Китай, християнството и въпросите на културата (Baylor University Press, 2014), която бе удостоена с наградите на Christianity Today’s Book 2015 в Съединените щати.

2. 时殷弘 ШЪ Инхун

时殷弘,1988年在南京大学获历史学博士学位,现任中国人民大学国际关系学院教授、学术委员会主席、中国人民大学美国研究中心主任,2011年初起兼任中华人民共和国国务院参事。曾任南京大学国际关系史教授、南京国际关系学院国际关系教授、中国美国史研究会理事长、美国密执安大学公共政策访问讲授教授、日本爱知大学现代中国研究访问讲授教授。从事国际关系理论思想、国际关系史、战略理论和战略史、当今国际政治、东亚安全、中美两国对外政策研究。

已出版个人著作16部,包括《对外政策与历史教益》(2014)、《病变·中兴·衰毁:解读〈汉书〉》(2014年);《全球性挑战与中国》(2010年);《战略问题三十篇》(2008年)、《现当代国际关系史(从16世纪末到20世纪末)》(2006年)等。此外已出版译著18部,发表学术论文和评论570余篇。已发表的论著中许多有较广泛的国内外影响。1992年10月起领受国务院颁发的政府特殊津贴。曾荣获江苏省首届高等院校优秀科研成果一等奖、江苏省历史学会优秀科研成果一等奖、江苏省哲学社会科学优秀成果两次三等奖、中国人民解放军三等功、中国人民解放军某集团军级单位优秀研究成果两次一等奖、中国普通高等院校人文社会科学优秀成果二等奖和两次三等奖、中国人民大学优秀科研成果著作类一等奖、中国人民大学优秀论文奖等奖励。

Д-р Шъ Инхун, роден на 3 март 1951 г., е професор по международни отношения, председател на Академичния комитет на Школата за международни изследвания и директор на Центъра за американски изследвания в Китайския университет Рънмин в Пекин (2001-). Той е съветник на Държавния съвет на Китайската народна република от февруари 2011 г. Преди това е бил професор по международна история в Университета Нанкин, 1993-1998 г., и професор по международни отношения в Академията за международни отношения, Нанкин, 1998-2001 г. Също така е президент на Американската асоциация за исторически изследвания на Китай от 1996 до 2002 г. Д-р Шъ получава докторска степен по Международна история от Университета Нанкин през 1988 г. Преподавал е дипломирани курсове като гостуващ професор по публична политика три пъти в Мичиганския университет в Ан Арбър (2004, 2005 и 2008 г.) и като гостуващ професор по съвременни изследвания в Китай в университета Айчи в Нагоя (2004 г.).

Д-р Шъ Инхун е издал седемнадесет книги, повечето от които в Китай, включително Външна политика и исторически уроци (2014 г.); Патологията, възобновяването, упадъка и гибелта на една империя: систематичен анализ на книгата на Ба Гу от династията Хан (1-ви век от н. е.) (2014); Политически опит на Китай: Политико-стратегическо четене на историческия запис на Съма Циен (2 век пр.н.е.) (2012 г.); Глобални предизвикателства и Китай (2010 г.); Тридесет проучвания на стратегията: Отражения на външната стратегия на Китай (2008 г.); История на съвременните международни отношения: от 16 век до края на 20-ти (2006); Международна политика и държавни кораби (2006); От Наполеон до войната във Виетнам: Лекции по съвременна стратегия (2003). Той също така е публикувал повече от 580 професионални статии и есета, както и седемнадесет преведени книги главно по стратегическа история и международна политика.

3.闫瑾 ЯН Дзин

闫瑾,中国人民大学欧洲问题研究中心、中欧人文交流研究中心执行主任,中国人民大学国际关系学院副教授,中国欧洲学会德国分会会员。研究领域为德国政治与外交、欧洲一体化理论与实践、中国与亚太地区国际关系等。讲授课程包括当代世界经济与政治、国际舞台上的德国与欧盟等。承担多项教育部重点研究基地重大项目、教育部国别和区域研究课题、教育部中外人文交流研究课题等。

Д-р Ян Дзин е изпълнителен директор на Центъра за европейски изследвания на Китайския университет в Ренмин, изпълнителен директор на Центъра за проучвания за обмен на кадри между Китай и ЕС и доцент на Школата за международни изследвания в Китайския университет в Ренмин. Член е на Асоциацията за немски изследвания към Китайската асоциация за европейски изследвания. Нейните изследователски интереси включват германската политика и дипломация, теорията и практиката на европейската интеграция и международните отношения между Китай и Азиатско-Тихоокеанския регион. Преподаваните курсове включват съвременна световна икономика и политика, Германия и Европейския съюз на международната сцена.