Институт Конфуций – София взе участие във фестивала “Сцени на Струма”

На 3 септември на площада пред Народно читалище „Братство 1869” в гр. Кюстендил, се проведе фестивалът „Сцени на Струма”. По покана на местната общинска управа, Институт Конфуций - София под ръководството на двамата директори за първи път участва във второто издание на този международен фестивал. Жителите и гостите на града имаха възможност да се запознаят с богатството и очарованието на китайския език и традиционната китайска култура.

Целта на фестивала е чрез културен обмен да насърчава хармонията и приятелството между хората. Представители на Китай, Германия, Франция, Азербайджан, Мароко, както и гости от други градове и региони на България взеха участие във фестивала. На церемонията по откриването приветствена реч изнесе директорът на ИКС от българска страна г-жа Аксиния Колева. Тя запозна присъстващите с историята на развитие на Института и неговите успехи и постиженията. Г-жа Колева благодари от името на ИКС за поканата и поздрави инициаторите за прекрасната инициатива, която допринася за развитие на междукултурното сътрудничество.  Накрая г-жа Колева благодари на присъстващите за интереса и подркепата към ИКС.

Екипът на ИКС проведе внимателна предварителна подготовка, за да покаже на жителите на този западен български град най-интересното и най-характерното от китайската традиционна култура: китайска калиграфия, чаена церемония и демонстрация на тайдзицюен.

През целия ден щандът на ИКС беше заобиколен от много хора. Представителите на ИКС внимателно и търпеливо запознаваха хората със специфичните черти на китайската култура и изчерпателно отговаряха на всички въпроси. Не бяха малко тези, които за първи път взеха в ръка четката, за да  се опитат да изпишат китайски йероглифи. Други се наслаждаваха на ароматния зелен чай. Държейки в ръка своите китайски имена изписани с йероглифи,  отпивайки от чая, хората с усмивки на лицата набюдаваха изпълнението на учителя по тайдзицюен.

Със своето участие във фестивала Институт Конфуций – София  успя да засили интереса на местните хора към Китай и неговата култура. Много от присъстващите изразиха надежда в бъдеще да започнат да изучават китайски и да участват в различни дейности организирани от ИКС.

tu er suo fei ya kong zi xue yuan zhong fang yuan zhang liu xiu ming jiao shou jie shao zhong guo shu fa

tu liu liu xiu ming yuan zhang zai gei huo dong can yu zhe shu xie zhong wen ming zi

tu qi can jia huo dong ren yuan he ying

tu san luo hui li lao shi yan shi zhong guo cha yi

tu wu can yu zhe shu xie mao bi zi

tu yi suo fei ya kong zi xue yuan bao fang yuan zhang a ke xi ni yaoke lie wa zhi ci

tu si wei xi Silvi Velev zai yan shi tai ji quan