Лятното училище по китайски език и култура, организирано съвместно от Институт Конфуций - София и с. Момчиловци – смятано за  родно място на киселото мляко, стартира на 1 август и завърши успешно на 21 август. Церемонията по закриването се проведе в учебен център ДАНО в с. Момчиловци, на която бяха връчени сертификати за завършен курс. Присъстваха депутат от българския парламент, заместник-кметът на община Смолян, кметът на село Момчиловци, директорите на Институт Конфуций - София, учители, жители на селото и всички ученици. Двамата директори на ИКС - г-жа Аксиния Колева и проф. Лиу Сиумин поздравиха присъстващите с успешно проведения Летен лагер и благодариха на представителите на местната власт и кмета на селото за силната подкрепа. Те благодариха на учениците и на жителите на с. Момчиловци за активното им участие и високо оцениха постиженията им в изучаването на китайски език.

     Церемонията започна с традиционно изпълнение на българска гайда, след което последваха изпълнения на учениците по китайски език. Групата на децата изпълни песните „Намери приятел” и „Къде са моите приятели ?”, а групата на възрастните изпя песента „Онова далечно място”. Калиграфските произведения на курсистите и рисунките им демонстрираха техните успехи. Лятното училище даде възможност на хората в с. Момчиловци да се запознаят с дълбочината и многостранността на китайския език, с богатата и разностранна китайска традиционна култура, с богатите и необятни региони на Китай, с неговия дружелюбен и сърдечен народ,  с бързото развитие на науката и технологиите в Китай и светлите перспективи пред страната. Г-жа Колева и проф. Лиу връчиха сертификати за завършен курс, както и почетни грамоти и сувенири на отличилите се в обучението курсисти.

     Тазгодишното Лятно училище се проведе присъствено след две-годишно прекъсване заради COVID-19. То беше много добре планирано и с богато съдържание. Освен класовете по китайски език, курсистите учеха китайски песни, занимаваха се с калиграфия, присъстваха на чайна церемония, учеха се да изрязват фигурки от хартия и се запознаха с китайска кухня. Всеки уикенд курсистите и жителите на с. Момчиловци имаха възможност да се запознаят с различни аспекти на китайската култура, представени от изтъкнати български специалисти. Тематични лекции запознаха хората с китайските традиционни музикални инструменти, с Пътя на коприната, с традиционните китайски празници, с Тайдзицюен, китайска медицина и акупунктура. Летният лагер тази година  привлече курсисти не само от Момчиловци и околностите, но и  от Правец, Казанлък, Силистра и други населени места в България. По време на летния лагер и учители и експерти работиха усилено. Учениците от своя страна въпреки знойната жега, учиха усърдно, тренираха активно и завършиха успешно планирания курс.

   Лятното училище за пореден път демонстрира плодотворното сътрудничество между ИКС и с. Момчиловци. Участниците в него вече имат

по-ярко и интуитивно разбиране на китайския език и култура, погледнати от различни страни и нива, което стимулира интереса на всички към китайския език и култура. Лагерът задълбочи интереса към тази далечна страна и разшири каналите за по-активен културен обмен и сътрудничество.

mmexport1661239454585

 mmexport1661251106914

 mmexport1661251174461

tu ba ma li Maria Marinova lao shi zai shang ke

tu er suo fei ya kong zi xue yuan zhong fang yuan zhang liu xiu ming jiao shou zhi ci

tu jiu luo hui li lao shi zai yan shi cha yi

tu qi liu xiu ming yuan zhang wei xue sheng ban fa zheng shu he ji nian pin

tu liu a ke xi ni yaoke lie wa yuan zhang wei xue sheng ban fa zheng shu he ji nian pin

tu san shao er ban xue yuan yan chang ge qu zhao peng you

tu shi wei xi Silvi Velev zai jiao xue sheng da tai ji quan

tu shi yi an ta Antoaneta Velikova lao shi zai shang ke

tu si cheng ren ban xue yuan yan chang ge qu zai na yao yuan de de fang

tu wu bu fen xue sheng hui hua zuo pin zhan shi