На 24 септември  директорите на Институт Конфуций - София от китайска и българска страна г-жа Аксиния Колева и проф. Лиу Сиумин, учители, ученици и родители, както и любители и приятели на китайската култура отпразнуваха заедно Световния ден на Институт Конфуций. Всеки от преподавателите беше подготвил презентация и кратка лекция за отделен аспект от китайската култура. Прецизно подготвени и с много снимков материал, презентациите предизвикаха оживени дискусии и по нов начин допринесоха за задълбочаване на знанията на българите за Китай и неговата традиционна култура.

Темите бяха разнообразни и богати на съдържание. Сред тях присъстваха  традиционната за националната китайска култура - Пекинска опера, митични животни символизиращи просперитет в Китай, национални облекла на китайските малцинства и китайски народни танци, сватбени обичаи, китайски пейзажи и игри с дзиендзъ.

Лекцията „ Пекинска опера“ включваше историята на развитие, основните форми, главни персонажи, музикален съпровод и др. Преподавателката Ли Йен изпя откъс от Пекинска опера на живо и спечели аплодисментите на публиката.

Темата за националните носии беше придружена с видео, което нагледно показа характеристиките на етническите малцинства в Китай и техните национални носии в зависимост от географските ареали, които те обитават.  

В презентацията на народни танци включваща видео клипове, нагледно бяха представени различни фолклорни танци с характерен ритъм и свои характеристики.              Презентацията на китайски сватбени обичаи включваше ритуалите през трите етапа на сватбения процес: преди, по време и след сватбата.  Присъстващите имаха възможност да разгледат сватбената рокля и да проследят промените през различните исторически етапи, като специално беше акцентирано върху  етикета и последователността на брачните обичаи.

Темата за древните зверове символ на просперитет в Китай беше новаторска и интригуваща за зрителите. Представянето на пейзажите пренесе зрителите в далечен Китай сред прекрасните планини, реки и градски пейзажи.

Представянето на играта Уейци даде възможност на зрителите да играят онлайн с преподавателя, а  нагледното представяне на играта Дзиендзъ накара всички да изживеят очарованието на тази традиционна китайска игра.

Събитието продължи два часа и половина, като през цялото време се редуваха различни теми, което поддържаше жив интереса докрай. Участниците научиха много нови неща и задълбочиха интереса си към Китай и китайската култура.

Най-искрено поздравяваме всички  институти Конфуций по света и пожелаваме много успехи и нови постижения!

tu ba suo fei ya kong zi xue yuan ri huo dong duo cai duo yang de zhu ti yan jiang hua xia feng guang

tu er  suo fei ya kong zi xue yuan zhong fang yuan zhang liu xiu ming jiao shou zhi ci zong jie

tu shi suo fei ya kong zi xue yuan ri huo dong duo cai duo yang de zhu ti yan jiang hua shi jian zi cao

tu jiu suo fei ya kong zi xue yuan ri huo dong duo cai duo yang de zhu ti yan jiang wu zi qi

tu liu suo fei ya kong zi xue yuan ri huo dong duo cai duo yang de zhu ti yan jiang gu dian wu dao

tu qi suo fei ya kong zi xue yuan ri huo dong duo cai duo yang de zhu ti yan jiang hun su li yi

tu san suo fei ya kong zi xue yuan ri huo dong duo cai duo yang de zhu ti yan jiang guo cui jing ju

tu shi yi suo fei ya kong zi xue yuan shi sheng can yu xian shang kong zi xue yuan ri huo dong

tu si suo fei ya kong zi xue yuan ri huo dong duo cai duo yang de zhu ti yan jiang rui shou tu teng

tu wu suo fei ya kong zi xue yuan ri huo dong duo cai duo yang de zhu ti yan jiang min zu fu shi

tu yi  suo fei ya kong zi xue yuan bao fang yuan zhang a ke xi ni yaoke lie wa zhi ci