На 26 юни, Фей Либин, преподавател по китайски език в Институт Конфуций - София, организира за учениците от класа по интереси занимание по китайска култура на хранене и етикет.

Групата започна занятия миналата година в онлайн среда, така че учениците и преподавателят досега не бяха се срещали лице в лице. За тази малко повече от година нивото на китайски език и знанията за китайската култура на учениците значително се повишиха. Учениците бяха нетърпеливи да приложат на практика знанията, които са получили, и да демонстрират резултатите от обучението си в реалния живот. За да направи обстановката по-топла и непосредствена, преподавателят Фей беше организирал беседа за китайскта кухня и етикета на хранене в малък местен китайски ресторант.

Учениците пристигнаха в 8 часа вечерта. Студентът Аракел, който е посещавал многократно Китай и се интересува от китайската кухня, каза: „Китайската храна е толкова многообразна и всяка има свой характер.“  Той показа множество снимки от телефона си на храните, които е опитвал в Китай: хуогуо, овнешки шишчета, задушена морска краставица и др. Биляна и Ваня бяха много впечатлени от видяното. Аракел обясни, че морските краставици са вкусна, но и много здравословна и питателна храна. Китайците се отнасят много сериозно към влиянието на храната върху човешкото здраве. Биляна и Ваня, които никога не са били в Китай, си обещаха да учат още по-усилено с надеждата скоро да посетят Китай и да се докоснат на практика до китайска култура.

Преподавателят г-н Фей запозна учениците с някои основни елементи на етикета на хранене, с осемте основни видове кухня в Китай, с китайската култура на хранене, включително храненето с клечки, етикета при плащане на сметката и др. Беседата беше много оживена и учениците непрекъснато се включваха с въпроси. В един момент преподавателят Фей постави задачата на срещата: учениците да проведат разговор със собственика на ресторанта и да се научат на място да готвят бъркани яйца с домати и домашно тофу. Биляна и Ваня разговаряха със собственика на китайски език с лек български акцент, като използваха и жестове и така научиха основни неща за приготвянето на тези две домашни ястия. Те разбраха как да подготвят съставките, подправките и някои методи за приготвяне на китайски ястия. Г-н Фей използва момента и даде на учениците си домашно - да си запишат процеса на приготвяне на китайски домашни ястия, от подготовката на продуктите, през процеса на готвене, до  готовото ястие. Докато готвят, да се упражняват да говорят и тренират китайските изрази.

Накрая учениците изразиха нетърпение си отново  да се срещнат за следващата езикова практика през призмата на китайската кухня.tu liu lan tong xue de mei shi zhao pian