Съгласно програмата на Асоциацията на училищата с преподаване на китайски език в България, на 22 октомври 2022 г., двамата директори на Институт Конфуций - София Аксиния Колева и проф. Лиу Сиумин посетиха Класна стая „Конфуций“ в училище ”Максим Горки“ – Стара Загора. Те взеха участие в честването на 60-годишнината на училището в Културния център на Стара Загора,  като сред гостите бяха  вицепрезидентът на България Илияна Йотова, посланикът на Испания в България, отговорни служители в градската управа на града, възпитаници на СУ „Максим Горки“, родители и представители на широката общественост.

     Точно в 18 часа във фоайето на Центъра двамата директори на ИКС бяха топло посрещнати от директора, заместник директорите и училищните власти. Те връчиха на директора на училището букет цветя и рамкирано поздравление на китайски и български език, което гласи:  „Взаимно уважение и значими постижения!“ От своя страна директорът Марияна Пенчева благодари на ИКС за посещението и за дългогодишното плодотворно сътрудничество.

От 18.00 до 19.30 часа двамата директори наблюдаваха празничния спектакъл на СУ „Максим Горки“, в който участваха ученици от различните езикови паралелки. След края на представлението с реч към присъстващите се обърна вицепрезидентът Илияна Йотова. В словото си тя приветства двамата директори и изрази искрената си благодарност към Институт Конфуций - София за възможностите, които предоставя на българските университети, основни и средни училища за изучаване на китайски език и китайска култура. Г-жа Йотова изрази надежда ИКС и в бъдеще да продължава да допринася за културния обмен и сътрудничество между Китай и България.

Директорът на СУ „Максим Горки“ в своято слово приветства горещо двамата директори на Институт Конфуций - София, като благодари за дългогодишната подкрепа и сътрудничество.  Тя припомни, че през годините ИКС винаги  е поддържал „Класна стая Конфуций“ и е предоставял на училището учители по китайски език от Китай, учебни материали, книги, пособия и др. Г-жа Пенчева изрази надежда това прагматично сътрудничество да продължава и в бъдеще.

Посещението на директорите на ИКС в Стара Загора демонстрира важната роля на Асоциацията на училищата с преподаване на китайски език в България и показа за пореден път приятелството и подкрепата на ИКС. В същото време това посещение е израз на благодарност към местната власт и общественост за популяризиране дейността на ИКС.

01

0304