На 4 септември в Голямата зала на Институт Конфуций - София беше представена книгата „Шест беседи за конфуцианството “ в превод на Петко Хинов. По този начин Институт Конфуций- София отдаде почит към рано напусналия ни Петко Хинов за неговия принос в китайско-българското културно сътрудничество.  На 4 септември Петко Хинов трябваше да навърши  50 години и на този ден излезе от печат последният му превод - „Шест беседи за конфуцианството “.

Пресконференцията беше водена от г-жа Аксиния Колева, българският директор на Институт Конфуций – София. Тя представи накратко живота и творческия път на Петко Хинов  и даде висока оценка на  приноса му в разпространението на китайската класическа литература, идеите на конфуцианството, съвременната литература и укрепването на културния обмен между Китай и България.

Доц. Антония Цанкова, ръководител на катедра Китаистика във Факултета по класически и нови филологии към Софийски университет “Св. Климент Охридски”, представи подробно автора, историческите предпоставки и съдържанието на книгата, както и значението и ролята на превода на Петко Хинов.

Съпругата и сестрата на г-н Хинов изказаха искрена благодарност на ИКС за помощта и подкрепата към него и семейството му и изразиха желание да продължат неговото дело. На сцената един след друг се качваха приятели на Петко  Хинов, колеги, дейци на културата,  които изразиха лични впечатления и признателност към богатото и многостранно наследство оставено ни от Петко Хинов и неговия принос към китайско-българските културни взаимоотношения и образование.

С цел превенция на епидемията, организаторите бяха намалили значително мащаба на събитието. Въпреки това, тук бяха представители на  неправителствени организации, Костадин Костадинов – депутат в 47-то Народно събрание, служители от Институт Конфуций - София, любители на китайската култура. Присъстващите наброяваха повече от 80 души, включително членове на семейството и дългогодишни български и китайски приятели на г-н Хинов.

     В съседната зала беше организирана изложба със снимки показващи моменти от живота и творческите успехи на г-н Хинов, а на щанда на издателство „Изток Запад“ бяха изложени всички произведения на Петко Хинов, които хората можеха да си купят.

   bLhTzo   b ggf oTyg i

 h lsLg L e TLT

 o lsLyL L

  T lsg

 T lsLg

mmexport1662383941858 2

tu san suo fei ya kong zi xue yuan a ke xi ni yaoke lie wa yuan zhang zhu chi fa bu hui bing zhi ci