Ученици от Институт Конфуций - София участваха в тематичния лагер „Пеем и учим китайски език – музикално пътешествие в Чънду“ 2024

От 26 август до 4 септември, Мариана Загорска, ученичка от Класна стая „Конфуций“ в СОУ „Максим Горки“ (Стара Загора) към Институт Конфуций - София, и Рая Коева, студентка от Класна стая „Конфуций“ в ЮЗУ „Неофит Рилски“ (Благоевград), също към Института, участваха в тематичния лагер „Пеем и учим китайски език – музикално пътешествие в Чънду“ 2024, организиран от Центъра за езиково обучение и сътрудничество към Министерство на Образованието на КНР. В лагера участваха 21 ученици от 13 държави, включително България, САЩ, Русия, Тайланд и Мадагаскар.

Чрез едно завладяващо музикално изживяване, проектът помогна на всички участници да затвърдят постиженията си в изучаването на китайски език и да вникнат в китайската традиционна музикална култура.

Учениците се докоснаха до уроци по гуцин (7-струнен музикален инструмент, наричан „китайска цитра“); учиха китайска поезия; участваха във фестивала за фолклорна музика Yulin Road (букв. улица „Нефритова гора“); старателно се подготвиха за заключителния концерт; изпълниха китайски песни като "Чънду", "Луната отразява моето сърце", "Голяма риба" и др.; и пеейки изразиха своята любов и неразривна връзка с Китай.

Освен това, участниците посетиха: Сламената къща на Ду Фу (родният дом на китайския поет Ду Фу от династия Тан, днес превърнат в музей и парк, който е признат за обект на национално наследство, намиращ се в покрайнините на град Чънду); археологическия музей Сансиндуей; Изследователската база за развъждане на големи панди в Чънду и др., По този начин гостите лично се докоснаха до традиционните местни условия и обичаи.

Мариана Загорска учи китайски език в Класната стая „Конфуций“ на СУ „Максим Горки“, Стара Загора, и е в 12-ти клас. Сред нейните постижения са: първа награда в категория групово изпълнение в песенния конкурс на Институт Конфуций - София „Мелодии с аромат на роза“; две награди в състезанието за набиране на видеоклипове от цял свят „Пеем и учим китайски език“ 2023 - награда за най-добри визуални ефекти на китайски музикален видеоклип и награда за най-голяма популярност (най-много гледания онлайн); и многократни участия в събития на Институт Конфуций – София със своите музикални изпълнения.

Рая Коева е студентка от Класна стая „Конфуций“ в ЮЗУ „Неофит Рилски“ (Благоевград). На първото и петото издание на конкурса за изпълнение на китайска песен на ИКС „Мелодии с аромат на роза“ тя спечели трета награда; освен това, многократно е участвала в културни дейности и художествени изпълнения като представител на Института.

Този проект беше изключително полезен за участниците. Те придобиха не само много нови знания от сферата на музиката и културата, но още по-задълбочено разбиране за постиженията в развитието на съвременен Китай.

 

Институт Конфуций – София

Текст: Пан Сиси

Снимки: Мариана Загорска

Редактори: Чън Ин, Аксиния Колева, Чън Чън

Превод на български език: Дима Пиронкова

 

tu pian1 meng an an zuo yi dan ren jie ying ge hui zhu chi renСнимка 1 Мариана Загорска (първата отляво) беше водеща на заключителния концерт на музикалния лагер

tu pian2 yang li ya zuo er ren zhen xue chang zhong wen geСнимка 2 Рая Коева (втората отляво) старателно изучава китайски песни

tu pian3 xue yuan can guan du fu cao tangСнимка 3 Участниците в лагера посетиха „Сламената къща на Ду Фу“