Институт Конфуций - София участва във Фестивала на Драконовите лодки

На 29 и 30 юни Институт Конфуций - София се отзова на поканата за участие в културната програма на Фестивала на драконовите лодки, организиран съвместно от Столична община, Посолството на КНР в България и Българската асоциация на драконовите лодки. Близо 500 души присъстваха на фестивала, включително: Цончо Ганев, заместник-председател на Народното събрание на Република България; Илин Димитров, секретар по културните въпроси в Президентството на РБългария; Иван Гойчев, заместник-кмет на София; Дай Цинли, посланик на КНР в България; Ма Фъншън, заместник-председател на Китайския народен политически консултативен съве на провинция Цинхай; пребиваващи в България китайски граждани и др.

Двудневното събитие включваше състезания с драконови лодки, артистични изпълнения, дегустация на храна и арт базар. Общо 32 отбора с близо 500 състезатели участваха в състезанието с драконови лодки. На голяма поляна от другата страна на езерото Панчарево, сценични изпълнения и арт базар привлякоха близо 10 000 души. Две ученички от учебните центрове на Институт Конфуций - София поднесоха прекрасни изпълнения на китайските песни „Детство“ и „Приказка“ и предизвикаха бурните аплодисменти на публиката. Учителите от Института Конфуций старателно бяха подготвили работилнички, свързани с традиционната китайската култура и изкуство - калиграфия, изрязване на хартия, китайски възли, чаена церемония, маски от Пекинската опера. Освен това посетителите имаха възможността да играят с перцето за ритане дзиендзъ, да направят първите си стъпки в изучаването на китайски език чрез учебни пособия, да облекат традиционни китайски дрехи и др.

Това събитие придаде блясък на 75-годишнината от установяването на дипломатическите отношения между Китай и България, демонстрира очарованието на китайския език и култура и допринесе за повишаване влиянието на Институт Конфуций – София.

 

Институт Конфуций – София

Текст: Чън Чън

Снинки: Биляна Исаева

Редактори: Чън Ин, Аксиния Колева

Превод на български език: Дима Пиронкова

 

tu pian1 zhong wen ge qutong huaСнимка 1      Изпълнение на китайската песен „Приказка“

tu pian2 zhong wen ge qutong nianСнимка 2      Изпълнение на китайската песен „Детство“

tu pian3 shu fa ti yan1Снимка 3      Допир до китайската калиграфия

tu pian4 pin chang zhong guo chaСнимка 4      Дегустация на китайски чай

tu pian5 xue zhong wenСнимка 5      Заедно учим китайски език

tu pian6 suo fei ya kong zi xue yuan bu fen gong zuo ren yuan he yingСнимка 6      Обща снимка на екипа на Институт Конфуций - София