Генералният секретар на Китайската международна фондация за обучение по китайски език Джао Линшан се срещна с делегация от български директори

На 11 април 2024 г., делегация от 18 български ръководители, начело с Георги Вълчев, ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, посети Китайската международна фондация за обучение по китайски език. Джао Линшан, генерален секретар на Фондацията, посрещна делегатите и двете страни проведоха работна срещна и дискусия относно развитието на Институт Конфуций – София.

Георги Вълчев направи кратко представяне на Софийския университет и преподаването на китайски език в учебните заведения, представени от членовете на делегацията, и изрази благодарност към Фондацията за постоянната подкрепа към Институт Конфуций - София. Ректорът изтъкна, че благодарение на искреното сътрудничество между Софийския университет и Пекинския университет за чужди езици през последните 19 години броят на Класните стаи „Конфуций“ и учебните центрове към Институт Конфуций - София непрекъснато се увеличава, броят на учениците и студентите значително е нарастнал, цялостното качество на преподаването и научните изследвания е подобрено, а Институтът е постигнал многобройни постижения. Проф. Вълчев смята, че Институт Конфуций - София е важна движеща сила за обмена в областта на културата, образованието, икономиката и науката и технологиите между Китай и България. Освен това ИКС е важна платформа за култивиране на езикови таланти и разширяване на възможностите за развитие в двата университета. По-конкретно, през последните години Институт Конфуций - София подпомогна Софийския университет в разработването на съвместна докторска програма за обучение по изкуствен интелект с други чуждестранни образователни институции, която се превърна в специална характеристика на Софийския университет. Ректорът добави, че тази година се навършват 75 години от установяването на дипломатически отношения между Китай и България, и Софийския университет, Институт Конфуций - София и учебните центрове от „семейството“ на Институт Конфуций ще продължат да работят заедно, за да допринесат за задълбочаване на приятелството между двете държави.

Генералният секретар на Фондацията Джао Линшан сърдечно приветства делегацията и благодари на Софийския университет за дългогодишната подкрепа за Институт Конфуций -София. Той даде висока оценка на ИКС, който като „Модел Институт Конфуций“, дава своя принос в сферите на преподаване на китайски език, обучение на таланти, координирано развитие и насърчаване на образователното сътрудничество между двете страни. Генералният секретар посочи, че Китай и България имат традиционно приятелство; България е втората страна в света, която признава създаването на Китайската народна република и установява дипломатически отношения с нея; освен това, България е добър приятел и добър партньор на Китай. Софийският университет и Пекинският университет за чужди езици са едни от най-добрите университети, които преподават китайски и български език и култивират международни таланти. Сътрудничеството между двете учебни заведения има дългогодишна история и солидна основа, затова Джао Линшан вярва, че с отбелязването на 75-ата годишнина от дипломатическите отношения между България и Китай, двете страни заедно ще отворят нова страница в работата на Институт Конфуций.

 

Източник: Китайска международна фондация за обучение по китайски език

Превод на български език: Дима Пиронкова

 

 

 

3 1