Концерт на пианиста проф. Фан Джан


Българска академия на науките, съвместно с „Институт Конфуций – София“ и

Фондация „АЛБЕР РУСЕЛ”- София

организират

Х МЕЖДУНАРОДЕН КОНКУРС ЗА ПИАНИСТИ „АЛБЕР РУСЕЛ”

Френски културен институт, пл. „Славейков“ №3

 

29 октомври, 2014 г.,сряда, 20:00 ч.

 

КОНЦЕРТ на проф. ФАН ДЖАН – Китай, пиано

С участието на проф. Даниела Минева

 

Творби от: Хайдн, Скрябин, Бах-Куртаг и др.

Вход свободен

 

Фан Джан е роден в град Шънян, Северен Китай. Започва да взима уроци по пиано на четиригодишна възраст. Завършва консерваторията в Пекин, след което получава пълна стипендия за Eastman School of Music, където следва магистърска степен по пиано. Той е бил финалист на много международни конкурси за пиано, между които е и американският конкурс „Владимир Виардо“. Проф. Джан е многократен солист на оркестри от САЩ и Китай. Като лауреат на солови и камерни конкурси Фан Джан е изнасял рецитали в Европа, САЩ и Китай. От 2001 г. е преподавател в Китайския народен университет в гр. Пекин. През 2010 г. е удостоен със званието най-добър музикален педагог. Негови ученици са лауреати на различни конкурси.

Анонс за събитието от организаторите на конкурса:

Международният конкурс за пианисти „Албер Русел” е основан преди двадесет години от проф. Жермен Муние. До 2006 г. (нейната кончина) тя бе неизменен председател на Фондация „Албер Русел” и на журито на конкурса. Конкурсът се провежда под патронажа на министрите на културата на България и Франция и Негово Превъзходителство посланника на Франция в България.
За нашата страна е чест да има конкурс като „Албер Русел“. Чест е и постоянната подкрепа на институции като: Френски културен институт – София, Държавна музикална академия „Панчо Владигеров“, Министерство на културата, Столична община, Институт Конфуций – София, както и много други организации и частни лица. Благодаря за тяхната вярност!
Много от лауреатите имат блестящи артистични кариери и изнасят концерти в най-престижните зали в света.
Конкурсът е повод за популяризирането не само на френската музика от ХХ век, но и на творбите на българските композитори, които се изпълняват от чуждите участници. Конкурсът е международно средище за лансиране на нови таланти, както и успешен пример за партньорство между френски и български институции с доказан престиж.
Тази година след селекция на 43 пианисти (в София и Париж) са допуснати за участие 13 от тях – ярки пианисти с лауреатства от международни конкурси и богата концертна дейност. Те са от Италия, Китай, Румъния, Русия, Тайван и България.
В журито на Конкурса са поканени изтъкнати френски музиканти като директорът на Schola Cantorum Мишел Дени и музикологът на Радио Франс музик, диригентът Ален Парис, проф. д-р Иванка Стоянова (Университет Париж 8), проф. д-р Даниела Минева (Eastman School of Music, САЩ) и др.
ГАЛА концертът на лауреатите под диригентството на маестро Ален Парис и Симфоничен Оркестър на НМА „П.Владигеров” ще се състои на 31 октомври, петък, от 19:00 в залата на НМА „П. Владигеров”. За първи път у нас ще се изпълни творбата на Албер Русел „Продавачът на сънища.” Солисти – лауреатите на конкурса.

ЗА проф. ЖЕРМЕН МУНИЕ:
Централната фигура на конкурса си остава проф. Жермен Муние, негов инициатор, спонсор и постоянен председател на журито. И нещо повече. В този конкурс тя е вградила своята безгранична щедрост на музикант и човек. Никога няма да се забравят нейните многобройни безвъзмездни майсторски класове не само в ДМА, но и в музикалните училища на Плевен, Пловдив, Варна, Бургас… С каква щедрост раздаваше себе си, посвещавайки голямата част от творческия си живот на младите български пианисти. Дълбока благодарност и поклон пред създаденото от проф. Жермен Муние за България!

Артистичен директор на Конкурса – проф. Жени Захариева, 0887222368, jennyzah@gmail.com