Институт Конфуций в София проведе Втората международна научна конференция „Пътят на коприната“


От 29 до 31 октомври 2013 г. Институт Конфуций в София проведе Втората международна конференция „Пътят на коприната“. Конференцията има за надслов названието на известния древен междуконтинентален път, свързващ Азия, Североизточна Африка и Европа, превърнал се в символ на богатия културен обмен между Китай и света, между Изтока и Запада. Форумът посрещна четиридесет и трима участници от България, Китай, Русия, Полша, Армения, както и многобройни слушатели – преподаватели и студенти, колеги и специалисти, представители от различни обществени сфери и хора, интересуващи се от изследвания в областта на китаистиката и изтокознанието.

По план конференцията трябваше да се състои в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски”, но тъй като сградата на университета беше окупирана от студентските протести, събитието протече в Центъра за източни езици и култури към Софийския университет. Въпреки неочакваната промяна в мястото на провеждане на конференцията, това не се отрази върху програмата и големия интерес към събитието. 

В 9 часа на 28 октомври в зала 1 на Центъра за източни езици и култури към Софийския университет се състоя церемонията по откриването на конференцията. Своите приветствия към участниците поднесоха г-н Янаки Стоилов, депутат в 42-рото Народно събрание и председател на групата за приятелство с Китай в българския парламент, г-н Юен Дзиган, завеждащ отдел „Образование” към Посолството на КНР в Република България, проф. дфн. Цветан Теофанов, декан на Факултет по класически и нови филологии към СУ „Св. Климент Охридски”, проф. Гу Уейпин, директор на Институт Конфуций в София от китайска страна. Агенция „Синхуа“ и други медии отразиха събитието и интервюираха част от участниците. 

За втори път международният научен форум събра заедно специалисти в различни направления на китаистиката и изтокознанието, които представиха своите изследвания и проведоха обсъждания и дискусии в три секции. Първата секция беше ориентирана към областта на обществените науки и икономиката, втората – към лингвистиката и езиковото обучение, и третата – към културата и изкуството. Докладите от конференцията предстои да бъдат издадени в сборник, който ще излезне от печат до края на 2013 г. 

Институт Конфуций в София планува регулярно провеждане на конференцията „Пътят на коприната” веднъж на две години, и се надява тя да се превърне в реномиран форум за нови научни идеи и изследвания в областта на източните езици и култури, на обществените, икономически и културни процеси и взаимодействия по следите на Пътя на коприната.

 Silk_Road_2013-01

Г-н Янаки Стоилов, депутат в 42-рото Народно събрание и председател на 
групата за приятелство с Китай в българския парламент

Silk_Road_2013-02

Участниците във втора секция на конференцията по време на дискусия