Институт Конфуций в София получава почетната награда „Отличен институт за 2017 г.“ на ХІІ Конгрес на Институтите Конфуций


На 12 и 13 декември 2017 г. в Международния конгресен център на град Си’ан, столица на китайската провинция Шаанси, се проведе 12-ия Конгрес на институтите Конфуций. Основната тема на Конгреса тази година беше: „Задълбочаване на сътрудничеството и иновационното развитие за изграждане на общност с единна съдба на човечеството“. На Конгреса присъстваха около 2500 души – ректори на университети и директори на институти Конфуций от 140 страни и региони.
Приветствено слово при официалното откриване на Конгреса произнесе вице-премиерът на Държавния съвет на КНР и председател на Управителния съвет на Институт Конфуций – г-жа Лиу Йендун. Тя подчерта, че в рамките на инициативата „Един пояс, един път“, издигната от председателя на КНР Си Дзинпин преди няколко години, институтите Конфуций непрекъснато повишават своята роля в задълбочаване на културното и цивилизационно сътрудничество между народите в света, превръщайки се в позитивен и мощен посредник за изграждане на общност с единна съдба на човечеството.
Делегатите обсъждаха резултатите от работата си и споделяха мнения за развитието на институти Конфуций в Ректорските форуми и Форумите на директорите на институти Конфуций.
Българската делегация беше оглавена от зам.ректора на СУ „Св.Климент Охридски“ доц. Георги Вълчев. В състава на делегацията бяха още членът на УС и почетен директор на ИКС проф. Федотов, както и двамата директори на Институт Конфуций – София.
В 146 страни по света до момента са изградени 525 институти Конфуций и 1113 Класни стаи Конфуций. Сред тях в 53 страни по маршрута на „Един пояс, един път“ съществуват 140 институти Конфуций и 136 Класни стаи Конфуций. Осъзнавайки своята роля в процеса на интеграция на България в инициативата „Един пояс, един път“ и платформата „16+1“, през 2017 г. Институт Конфуций – София положи изключителни усилия за създаване на нови форми в разширяване рамките на преподаване на китайски език и култура сред българската общественост. За цялата 2017 година са проведени 10488 учебни часа по китайски език с 2625 обучаващи се; проведени са 78 културни събития, посетени от 25000 души. През годината успешно беше проведена Четвъртата международна конференция „Пътят на коприната“ („Един пояс, един път“) и Седмица на Институт Конфуций, посветена тази година на инициативата „Eдин пояс, един път“.
Главното управление на институтите Конфуций в Пекин (Ханбан) високо оцени работата на Институт Конфуций в София и го отличи с почетната награда „Отличен институт за 2017 г.“. Г-жа Лиу Йендун лично връчи наградата на ръководителя на българската делегация доц. Георги Вълчев. Високата награда получиха още 24 институти Конфуций в целия свят.

Още информация по темата ще откриете тук.