Институт Конфуций в София проведе „Празник на китайската култура”


Като продължение на майските дни на културата в Софийския университет, на 5-ти юни 2013 Институт Конфуций в София проведе Празник на китайската култура. Началото му бе отбелязано с изпълнение на традиционния китайски Танц на лъва, – в двора на Ректората на Софийския университет. Яркожълтият лъв, задвижван от ловките координирани движения на двама души, и закачливото му поведение привлякоха вниманието на множеството, събрало се там в този момент. След като обиколи двора, следвайки своята водачка, облечена с яркочевен атлазен костюм, жълтият китайски лъв влезе в сградата на Ректората, премина през коридорите на Алма Матер, позирайки от време на време за снимка с публиката, и бавно се изкачи до сцената в Аулата. Хората, които го съпровождаха по пътя, както и тези, които го посрещнаха в залата, заеха своите места. 

Честването бе уважено от представители на посолството на КНР и ръководството на Софийския университет: г-н Лиу Юнхун, съветник по културата в Посолството на КНР у нас със съпругата си; Г-н Юан Дзиган, първи секретар и ръководител на отдел „Образование” в китайското посолство; проф. дпн Албена Чавдарова, заместник-ректор на СУ; директорът на Центъра за източни езици и култури проф. дфн Александър Федотов; зам.-директорът на 18-то СОУ „Уилям Гладстон” в София; студенти, преподаватели и ученици. 

В словото си г-н Лиу Юнхун благодари на организаторите на събитието и отбеляза, че въпреки географските разстояния помежду си, всички страни са изправени заедно пред предизвикателствата на съвремието и трябва да се учат един от друг за да стимулират разбирателството, да изградят доверие, да усилят сътрудничеството, за все по-голямото и все по-цялостно задълбочаване на което се очертават големи възможности през следващите няколко години. 

В приветствието си към присъстващите в Аулата, проф. дпн Албена Чавдарова огласи и новината за предстоящо откриване на културен център на Китай в България, който ще служи като мост с културата на Китай не само между нашите две страни, но и в европейски мащаб. Тя изказа и гордостта си, че Институт Конфуций към Софийския университет е поставил основите на това културно взаимодействие и сътрудничество между България и Китай.

Директорът на Институт Конфуций от българска страна проф. д-р Александър Алексиев отбеляза, че близките отношения между Китай и България, и задълбочаването на диалога между хората са важна съставна част за бъдещето на двете страни в контекста на глобализиращия се свят. С особена сила това се отнася до контактите и разбирателството между представителите на младото поколение. Трябва да се изградят повече и по-многостранни културни връзки, активно да се развива сътрудничеството между учащите, учителите и учените, непрестанно да се стимулира интересът към езика, литературата, културата, историята, мисълта и ценностната система на другия. 

След изказванията, експозе за китайската култура, илюстрирано с богат снимков материал направи преподавателката от специалност „Китаистика” в СУ ас. Евелина Хайн.

Културната програма продължи с изпълнения по тайдзи на софийския ушу клуб „Сюангуей”. 

Последва изпълнение на китайската директорка на Институт Конфуций в София проф. Гу Уейпин, която изпя арията „Чуй как гръмовно бият барабаните за бой” (“猛听得金鼓响画角声震”) от Пекинската музикална драма “Безстрашната Му Гуейин поема командването” (“穆桂英挂帅”).

Програмата продължи с викторина, насочена към повишаване на интереса към китайския език и култура. Въпросите бяха разделени на три нива на трудност, – ниска, средна и висока. Отговорилите правилно на въпросите получаваха предметни награди.

В края на програмата гост-лекторката в специалност китаистика доц. Ли Мин изпя на български език песента „Македонско девойче”.

Накрая, всички присъстващи имаха възможност да опитат китайски специалитети и чай.

(Автор на текста: Александър Алексиев)

su-05062013-1 su-05062013-5 su-05062013-6 su-05062013-3 su-05062013-4 su-05062013-2