Откриване на класни стаи „Конфуций“ в България


В две столични училища започнаха своята дейност нови класни стаи „Конфуций“. Това са 18 СОУ

18 2„Уилям Гладстон“, което има дълга традиция в изучаването на китайски език, и 138 СОУ „Проф. Васил Златарски“, което стана известно в интернет средите с интересния дизайн на класната стая. През 2016 г. предстои и откриването на подобна стая и в СОУ „Максим Горки“ – гр. Стара Загора и така училището ще бъде първото среднообщообразователно учебно заведение извън столицата с реализиран подобен проект.
На 15 септември 2015 с първия училищен звънец отвори врати и новата класна стая „Конфуций“ в 18 СОУ „Уилям Гладстон”. Почетен гост на церемонията бе вицепрезидентът на Република България, г-жа Маргарита Попова, представители на китайското, японско и корейско посолства в България, както и представители на местната управа. Директорът от китайска страна, проф. Гъ Джъцян, пожела попътен вятър във всички бъдещи начинания на училищното настоятелство и на учениците, укрепване на силните връзки с Китай и продължаване на добрата традиция в изучаване на китайски език.

18 3

 138 СОУ е второто училище в София и в България, което от 28 октомври 2015 г. вече се радва на новата си класна стая. Тя е специално предназначена за провеждане на занятия и културни събития, свързани с 138 5 китайския език и култура. Това не е първото дарение от страна на Китай, която получава училището – до момента с дарение от страна на Посолството на КНР, в 138 СОУ са реновирани и оборудвани общо 5 кабинета. Почетен гост на церемонията по откриването бе зам.-министъра на образованието, г-жа Ваня Кастрева, представители на китайското и японското посолства, г-жа Ирина Белева, генерален консул на България в Шанхай (2011-2015), директорите на Институт Конфуций в София и др.

 138 1

Макар и традиционно, класна стая „Конфуций“ да се изгражда в средните държавни и частни училища, два български университета също покриха изискванията – Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ и Русенски университет „Ангел Кънчев“. На 15 януари 2016 г. бе официалното откриване на класната стая в Пловдив, което бе съчетано с Ден на китайската култура. Студентите от специалностите „Български език и китайски език“ и „Приложна лингвистика с чужд език (английски и китайски)“ представиха на гостите разнообразна програма: изпълнение на танц с чадър, танц с ръкави,чаена церемония, грим и костюми на Пекинска опера и др.

pld3 pld4
Целта на класните стаи „Конфуций“ е да подпомага преподаватеилте и учениците на локално ниво в изучаването на китайски език, засилване подготовката за изпитите HSK, да предлага възможности за обучение и развитие на местни кадри за областта на преподаването на китайски език, да допълва и обогатява познанието на българския народ относно Китай, китайския език и култура.