Посещение в Китай на делегация от представители на български университети и училища с преподаване на китайски език


Посещението в Китай на  делегацията от представители на български университети и училища с преподаване на китайски език, превърнало се в ежегодно мероприятие на Институт Конфуций в София, тази година се проведе в периода 28 октомври – 10 ноември 2015 г. Културно-образователният проект се реализира с финансовата помощ на Централата на институтите Конфуций – Ханбан и по покана на Пекинския университет за чужди езици. Участници в тазгодишната делегация бяха доц. Ефрем Каранфилов – зам. декан на Факултета по журналистика към Софийски университет, инж. Славея Юрукова – началник отдел „Стопански“ към Софийски университет, г-жа Таня Павлова – главен юрисконсулт на Софийски университет, г-жа Цветана Кюмюрджиева – директор на Природоматематическата гимназия в Габрово, г-жа Илиана Митрова – директор на 101 СОУ „Бачо Киро“, г-жа Каролина Пълчовска – директор на ЧСОУ „Евлоги и Христо Геогриеви“, инж. Филип Филипов – директор на Професионална гимназия по електротехника и електроника „М. В. Ломоносов“, Горна Оряховица и г-ца Александра Ангелова – координатор по културната дейност към Институт Конфуций в София.

Програмата на делегацията включваше посещения на културно-исторически забележителности и участие в академични срещи в градовете Пекин и Шанхай.

В Пекин българската делегация имаше възможността да посети обекти от световна значимост, много от тях под егидата на ЮНЕСКО, включително Великата китайска стена, Забранения град, Храма на небето, Летния дворец, площад „Тиенанмън“, Столичния музей, Олимпийския стадион и много други. Групата успя да надникне в известните пекински „хутуни“ и да усети духа на тези, изпълнени с култура и история, традиционни улички. В Пекин беше организирано и посещение на представление на прочутата пекинска опера.

В Пекинския университет за чужди езици делегацията се запозна с дейността и работата на Международния бизнес колеж към съответния университет и постави началото на едно бъдещо сътрудничество. Българските представители бяха любезно поканени на официален обяд, даден от г-жа Джан Сяохуей – директор на Отдела, отговарящ за връзката с институтите Конфуций,към Пекинския университет за чужди езици. На обяда присъстваха иг-жа Чън Ин – заместник-декан на Факултета по европейски езици и култура, и г-жа Джан Сяо‘ин – декан на Факултета по журналистика. Посещението в Пекинския университет за чужди езици завърши с подписване на споразумение за обмен между деканите на факултетите по журналистика съответно в Софийския университет и Пекинския университет – доц. Ефрем Каранфилов и г-жа Джан Сяо‘ин.

Българската делегация остана очарована и от разнообразието на експонати и многото съвременни функционални решения, използвани при изграждането на културния център на Главната квартира на Съвета за международно разпространение на китайски език (Ханбан), където г-н Лин Сънмао любезно демонстрира богатството и красотата на китайската култура.

В програмата на делегацията бяха включени и посещения в две китайски гимназии, афилиирани към Пекинския университет за чужди езици. Особено добри впечатления и хубави спомени остави посещението в гимназията „Уаншоусъ“, където лично директорът на гимназията посрещна делегацията.

В град Шанхай българската група видя как успешно и атрактивно могат да се комбинират модерното с традиционното. Примери за това бяха модерният финансов център „Пудун“ и старата част на града с прекрасната градина Ююен, както и така нареченият „воден град“.

В Шанхайския педагогически университет „Хуадун“ делегацията посети базата за подготовка на преподаватели по китайски език, където бяха представени програмите за набиране и обучение на преподаватели и доброволци. Бяха обсъдени и възможности за специализация на чуждестранни преподаватели, както и организирането на ученически летни лагери.

Посещението в афилиираната към Шанхайския педагогически университет гимназия даде редица идеи за подобряване на учебната среда и оптимално използване на учебните ресурси. Срещата приключи ползотворно с обсъждане на бъдещите партньорски възможности.

1 В кампуса на Пекинския университет по чужди езици
2 Официален обяд в Пекинския университет по чужди езици
3  Забраненият град
4 Забраненият град  
5 Великата китайска стена, проход Дзююнгуан
6 Великата китайска стена, проход Дзююнгуан
7 Храмът на небето
8 Храмът на небето
9 Посещение в Централата на институтите Конфуций – Ханбан
10 Разходка с рикши из пекинските хутуни
11 Традиции и съвременност в Шанхай  

 

12 Шанхайски педагогически университет „Хуадун“
13 Шанхай
14 Шанхай

15

Посещение на афилиираната към Шанхайски педагогически университет гимназия