Фестивалът на съвременното китайско кино продължава и в други градове


В периода 6-13 февруари 2015 г. Институт Конфуций в София проведе първия по рода си за България „Фестивал на съвременно китайско кино“.
Домакин на фестивала бешестоличният Дом на киното, където в рамките на седем дни бяха представени девет емблематични за съвременното китайско кино заглавия: „Онази планина, онзи човек, онова куче“, „Изглежда красиво“, „Цин Хун“, „Спокойните камъни Мани“, „Къкъсили“, „Голямото земетресение в Таншан“, „Най-обичното“, „Догадките на Ли Ми“ и „Светът“.Майсторска комбинация отразлични жанрове, филмите бяха специално подбрани от института с помощта наспециалиста по азиатско кино доц. д-р Андроника Мартонова.
Българските зрители се оказаха жадни за различното кино и безплатните билети за всички прожекции бяха изчерпани още в края на първия ден. Пълният киносалон и овациите, с които биваха изпращани филмите след финалните им надписи, доказаха, че независимо от разстоянието и културните различия, притегателната сила на Азия е огромна.
Поради големия интерес на публиката допълнителни прожекции на филмите ще бъдат организирани в различни градове в страната, а фестивалът ще се превърне в ежегодно събитие на Институт Конфуций в София.

 

Анонси и медийни репортажи за Фестивала на съвременното китайско кино в София.

Анонси за Фестивала на съвременното китайско кино в Шумен тук и тук.

Анонси за Фестивала на съвременното китайско кино във Варна тук и тук.

Анонси за Фестивала на съвременното китайско кино в Балчик тук и тук.