Обща конференция на институтите „Конфуций“ в Европа


IMGP2367В периода 6-8 септември 2015 г. за първи път в град София се състоя Общата конференция на институтите „Конфуций“ в Европа. Главна цел на конференцията е да насърчава обмена на идеи и опит, както и да спомага за установяването на партньорски взаимоотношениямежду европейските институти „Конфуций“. Домакини на тазгодишната конференция бяха Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и Институт Конфуций в София, а церемонията по откриването се проведе в тържествената зала „Аула Магна“ на Софийски университет. На конференцията присъстваха над 100 представители на европейски институти „Конфуций“ от 22 държави, сред които Полша, Унгария, Румъния, Словакия, Хърватия, Швеция, Белгия, Кипър и др. Представители на китайски университети и образователни институции, както и директори на български училища с преподаване на китайски език, също присъстваха на събитието.

IMGP2403

По време на церемонията по откриването гостите се насладиха на специално подбраната музикална програма, включваща изпълнения на български фолклорни и китайски съвременни песни.
В своята откриваща реч ректорът на Софийски университет – проф. Иван Илчев, сподели някои от очакванията си, касаещи бъдещото развитие на Институт Конфуций. Г-жа Сю Лин – главен изпълнителен директор на Централата на институтите „Конфуций“, и проф. Хан Джън – председател на Университетския съвет в Пекинския университет за чужди езици, изразиха вижданията си за заздравяването на партньорските взаимоотношения между Софийския университет и Пекинския университет за чужди езици.
Председател на пленарната сесия на Общата конференция на институтите „Конфуций“ в Европа беше проф. Ма Дзиенфей, заместник изпълнителен директор на Централата на институтите „Конфуций“. Бившият директор на Институт Конфуций в София, д-р. Антония Цанкова представи накратко какви са очакванията на университета от Институт Конфуций за следващите десет години, а проф. Сибранд Попема, ректор на Грьонингенския университет, изказа свои виждания относно сътрудничеството между институтите „Конфуций“ и частните предприятия. В края на пленарната сесия, заместник-ректорът на университета „Йотвос Лоранд“ в Будапеща – проф. Ердоди Габор, постави акцент върху важността на обучението и подготовката на местни преподаватели по китайски език.

IMGP2352По време на двудневната конференция участниците бяха разделени на четири групи, в които обсъждаха теми, свързани с обучението по китайски език и развитието на институтите „Конфуций“ по света. Какви са мерките за подобряване на качеството и постигнатите резултати на институтите „Конфуций“, какви са изискванията за квалифицирани преподавател,необходимо ли е професионално обучение на местните преподаватели, какви са заслугите на институтите „Конфуций“ към търговските и икономически взаимоотношения между Китай и другите страни бяха сред най-дискутираните въпроси. В края на конференцията всяка от групите излъчи свой представител, който да сподели заключенията от проведените дискусии.

Вижте и медийните репортажи за Общата конференция на Институтите Конфуций.

  IMGP2370 IMGP2391  IMGP2413 IMGP2423 IMGP2429 IMGP2434 IMGP2435 IMGP2438 IMGP2489 IMGP2493 IMGP2518 IMGP2555