Нобеловият лауреат проф. Мо Йен бе удостоен с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на Софийския университет


На 27.09.2014 г. в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски” се състоя тържествената церемония по удостояване на Нобеловия лауреат за литература за 2012 г. проф. Мо Йен с почетното звание „Доктор хонорис кауза“. Китайският писател дойде в София по покана на Институт Конфуций – София и със съдействието на Посолството на КНР у нас. Поводът за това бе 10-годишнината от основаването на Институт Конфуций и 65-тата годишнина от установяване на дипломатически отношения между България и Китай.
Сред почетните гости на събитието бяха министър-председателят на България проф. Георги Близнашки, министърът на образованието и науката доц. Румяна Коларова, посланикът на Китай в България Уей Дзинхуа и др. На церемонията присъстваха и много преподаватели и студенти, представители на академичната общност на Софийския университет и почитатели на китайския писател.
Деканът на Факултета по класически и нови филологии проф. дфн Цветан Теофанов откри церемонията и запозна присъстващите с биографията на китайския писател Мо Йен.
В своето благодарствено слово писателят сподели с гостите на церемонията, че на 25-годишна възраст се натъква случайно на сборник с българска литература, в който присъства родният писател Елин Пелин. Неговите повести „Гераците” и „Земя” оставили ярък спомен у Мо Йен. „Елин Пелин описва живота в българското село и с неговите произведения получих представа за основните феномени в развитието на България“, разказа Мо Йен. От тези две произведения китайският писател е научил за чистите чувства между хората, като по думите му те не се различават много от ситуацията в неговата родина по това време.
Мо Йен, чието истинско име е Гуан Мо-йе, е роден на 17 февруари 1955 г. в селския район Гаоми, провинция Шандун. Училищното му образование приключва в пети клас, когато започва „културната революция” и Мо Йен се завръща на село. Двайсетгодишен постъпва в Народоосвободителната армия, оттогава датират и първите му литературни опити. През 1981 г. излиза дебютният му сборник разкази. Пет години по-късно завършва армейския Художествен институт. Литературният псевдоним Мо Йен означава буквално „не говори“ и произтича от предупрежденията на родителите му да мълчи пред хората навън, за да не си навлече неприятности.
Мо Йен е автор на новели, повести, романи и сборници с кратки разкази и есеистика. Сред неговите емблематични текстове са повестта „Червено сорго“ (1986 г.), залегнала в основата на сценария на едноименния филм под режисурата на Джан И-моу, който печели през 1988 г. голямата награда „Златната мечка“ на Берлинския филмов фестивал.
Българският читател познава романа му „Промяната“ в превод от английски. На българския книжен пазар се очакват още две книги от Мо Йен, преведени от китайски – „Уморен да се раждам и да умирам“ в превод н Петко Хинов и „Наказанието със сандалово дърво“ с преводач Стефан Русинов.

 

Mo Yen (5)

Mo Yen (6)

Mo Yen (7)

Mo Yen (9)

Mo Yen (14)

Mo Yen (17)

Mo Yen (23)